Vardagslydnad 2010 del 4

Tisdagen den 21/9

 

– Denna gång så skulle vi samlas i Degerfors. Våran instruktör Annelie hade fått tillstånd att vara vid ett område där det är inhägnat. Så vi kunde träna lite med lösa hundar. Så därför fick vi åka dit. Den kvällen tog jag sällskap med Marielle. Fick åka med henne. Vi båda var lite osäkra på vart det här stället låg. Men vi hittade tillslut.

 

– Vi fick gå en sväng med våra hundar så de fick nosa av sig lite granna. Detta är ett sätt för dom att lugna ner sig lite. I och med att det var en helt ny plats för dom. Så vi gick omkring där tills alla hade kommit.

 

– Annelie gick igenom vad vi skulle göra under kvällen. Vi började med att samlas i en stor ring. Så skulle vi gå med lösa hundar bredvid oss medans vi gick six sax mellan de andra hussarna och mattarna och deras hundar. I den övningen tränar man lite kontaktövning med sin hund. Men man tränar också bort frestelsen att man måste hälsa på varenda hund och person som man är ute och möter. En jätte bra övning.

 

– Efter det så skulle vi ha ett litet inkallningsprov. Fast med ett hinder på vägen. Och denna gång skulle vi ha en bra bit mellan oss. Jag lämnade Wille hos Sven-Erik som stod och höll i honom. På mitten av planen hade Annelie lagt ut köttbulle bitar. Detta kan vara ett störningsmoment för vissa hundar. En del stannar där och äter upp bitarna, just för att det är mer intressant än att komma till sin matte eller husse som står på andra sidan planen och gapar. Så nu var det bara att kalla in Wille och se om jag har gjort min uppgift att träna lite hemma. Och det gav resultat. Han kom som ett skott till mig. Han tänkte inte ens tanken att stanna vid köttbullarna! Så duktig så. Jag blev super glad att han kom. En del andra hade lite mer problem att få in sida hundar intill sig. En hund stannade för att äta upp varenda köttbulle bit som han hitta på mitten. En annan sprang runt oss flera varv. Sen bort till en bamse stor vattenpöl för att springa runt lite i den. Så ibland så känns det så bra när man ser andra hundar som tabbar sig. Vilket är jätte jobbigt för deras mattar eller hussar. Man känner sig liten när det inte går som man vill.

 

– Efter de så fick ja släppa in Wille i Marielles bil, för Annelie skulle visa en övning med boll. Och som jag har skrivit tidigare så tål Wille inte bollar. Eller inte tål, han blir galen. Sen så sa Annelie att jag skulle vara med på denna övning i alla fall. Vilket jag kände på mig på en gång att det inte skulle funka. Men jag tog ut Wille igen och ställde mig i ledet där alla andra stod. Och Annelie skulle då kasta en boll framför oss så den skulle komma rullandes i en himla fart. Innan hon kastar iväg den så vänder hon sig mot mig och säger ”detta kommer bli tufft för dig, men jag vet att du klarar det” Jag Tänker på den gång att de inte kommer att gå. Jag känner min hund ganska bra, som sagt han får sig ett anfall och ger sig lite. Det spelar ingen roll vad jag gör eller säger till Wille. Han ger sig inte att skälla och streta sig mot det håll som bollen for. Han vill ha bollen så himla mycket. Så till slut så får jag följa med Sven-Erik till ett gammalt fotbollsplan för att träna lite annat med Wille. Så han ska glömma bort bollen. Men de går bara inte. Han har inte glömt bort bollen. Så jag själv säger efter en stund att jag går en sväng i skogen. Så när jag gick där i skogen en stund, tills jag kände att Wille skulle klara av att gå tillbaka till de andra utan att ha sitt skällande och stretande kvar. Så kände jag mig så dålig. Jag kände mig så liten och så frustrerande. För det är det, riktigt frustrerande. Jag kan inget göra när Wille blir sådär. Eller jo de ända är att gå därifrån och göra något annat. Eller i alla fall försöka att göra något annat, som får han på andra tankar.

– När vi kom tillbaka så skulle vi gå in i en gammal tennis bana. Och där skulle vi gå med lösa hundar fast med kopplet på marken, så man har chansen att trampa på det ifall man behöver. Så där inne skulle vi gå och försöka ha kontakt med våran hund hela tiden medans vi gick runt och mötte andra hundar som var lösa. Men så fort hunden skulle närma sig andra hundar och deras ägare så skulle vi ryta till och säga nej, och sedan bara fortsätta framåt. Jag tyckte att det gick jätte bra. Sen efter en liten liten stund hör jag bakom mig hur det är en hund som gör utfall och ger sig på en annan hund. Så Annelie fick rycka in och ta isär hundarna. Sen fick den hunden som började det hela inte vara med mer den kursdagen. Annelie röt till åt den och tryckte ner den så den låg i underläge. Och där fick den hunden ligga under en längre tid. Medans vi andra fortsatt med det vi gjorde. Det lät hemsk när hundarna kom i bråk. Men de är sånt som kan ske vid ett sådant här tillfälle. Annelie pratade rätt mycket med ägarna till hunden som hade börjat bråket. Om hur de ska tackla en sådan händelse. För har huden gjort det en gång är det säkert inte sista gången.

 

– Vi andra som gick omkring där inne fick en efter en gå ut på planen igen och träna lite ”fot” träning med Sven-Erik- Vi skulle gå tre steg fram medans man sa bra och fot. Och tvärt om. Och sedan efter tre steg fram så skulle man byta riktning. Så att hunden skulle förstå att det gäller att hålla koll på matte/husse. Så de fick vi göra ett tag tills Annelie hade pratat klart med Hundens ägare.

 

– Sen kom dom också ut och kollade hur det var med den andra hunden. Och det var hel lugnt med den. De provade även med en annan hund att närma sig den. Och det var inga problem. Annars kan vissa hundar få men efter en sådan händelse. Men det var ingen fara.

 

– Jag gick fram till Annelie och frågade hur jag kunde försöka få bort Willes bollbeteende. För de är något som jag tycker är skitjobbigt. Hon sa då att jag kunde träna lite förbudsträning med just bollar med honom. Så jag fick med mig en leksak det var en pinne som hade samma material som en boll. Och den skulle jag då lägga på marken och sen bara gå förbi den, vill han till den så ska jag ryta till och säga nej. Sen är de bara att gå vidare. Efter de så kunde jag klippa sönder en tennisboll och lägga halvorna med ett mellanrum på marken och göra samma sak. Och varför jag skull klippa sönder dom är för att de inte ska rulla iväg. Men han uppfattar det som en rund boll ialla fall. Efter att man har tränat in de. Så det sitter kan man göra det lite svårare och det är att rulla eller studsa en boll. Det gör det lite svårare för honom. Men de gäller att hålla på korta stunder med honom annars kan det gå åt andra hållet istället. Så nu är det bara att åka hem och träna mera! Och hoppas på resultat.










Vardagslydnad 2010 del 3

Tisdagen den 14/9

 

- som alltid så började vi kursen med lite teori inne i salen. Då Annelie går igenom vad vi skall göra under kvällen.

 

– Hon berättade lite om förbuds träning. Att vi lär hunden vissa saker den INTE skall få göra. Kanske låter lite knäppt med det är faktiskt något som jag tycker är bra att kunna lära sin hund.

 

– Vi fick kolla på en film snutt först om just detta. Och hur vi ska agera när hunden gör det den INTE ska få göra. Rätt nyttigt att få se någon annan göra övningen innan vi ska ut och göra det med våran egen hund.

 

– När de flesta hade gått ut så stannade jag för att prata med Annelie om Wille och hans boll beteende. Han bli hyper när det är bollar i närheten. Han kan inte släppa det förrän han har en boll i munnen. Och det är jätte svårt att få upp kontakten med Wille igen efter att ha haft en boll i närheten, det räcker med att han hör den studsa så blir han galen och SKA BARA HA DEN, NO MATTER WHAT.! Och hon förstod mig och jag sa de att vi har inga bollar hemma i vardagen för han bli bara stressad av dom. Så hon skulle försöka komma ihåg det.

 

– sen gick vi ut på parkeringen för att träna på det vi såg på videon. De hade satt ut lite olika stationer som vanligt. Vid den stationen som jag började vid var förbud mot köttbullarna. Och där fick jag lite hjälp med Wille av Annelie. Man låter lite mesig och det låter lite mer än vad det är. Men man ska nästan överdriva lite för att hunden ska förstå vad man menar. Så vid denna övning så låg det köttbullar på koner i en rad med ett litet mellanrum. Det vi skulle göra var att gå rakt fram och när hunden gjorde minsta lilla rörelse mot köttbullarna så skulle vi ryta till och sen ”mjäka” sa Annelie. Man skulle typ säga med arg/mesig röst ”men vad gör du för något, så får man inte göra”. Hunden lägger sig i ett underläge och vet med hjälp av vårat tonläge att den har gjort fel. Så Annelie fick hjälpa oss lite så vi skulle förstå hur det skulle låta och se ut. Lite kul faktiskt att man verkligen ser på hunden att den förstår tillslut att den har gjort fel. Sen fick vi prova själva. Med att bara ryta till och fya på hunden.

 

– Förbudsträning är ett bra sätt att jobba på. Men man ska inte Bara jobba med förbud. Man måste jobba med belönings övningar med. Men just förbuds träning behöver hunden i vardagen. Tillslut så förstår hunden att den enbart ska hålla koll på matte eller husse.! Då tittar den inte ens mot köttbullarna. Vilket är suveränt. För så fort den tittar på något den inte ska få göra så kommer den att testa om det är tillåtet att göra som den vill. Och man ska nästa förbjuda blickarna mot köttbullarna.

 

– Nästa ställe vi skulle till var en lite kontakt övning med lös gående hund bredvid sig. Medans Annelie stod med sin hund lite längre bort och lekte. Just för att få dit ett störande moment. Wille var super duktig. Så när man gick där och hunden tvekade vart den skulle så skulle man fya och neja. För att få hunden vid sin sida igen. Efter att jag hade gått fram och tillbaka några gånger så säger Annelie att hon hade till och med en boll i handen när hon lekte med sin hund. HELT OTROLIGT! Jag är inget annat än super glad.! Så det fick vi beröm för och det kändes jätte kul och höra. Jag tänkte på en gång då att ”yes Wille kan sluta ha sådant begär efter bollar”.

 

– Sen var det lite slalom träning mellan pinnar som Sven-erik hade satt upp på en liten gräsplätt vid parkeringen. Där skulle vi gå fram och tillbaka med våra hundar. LÖSA för att kopplet bara trasslar in sig i pinnarna. Jag blir jämnt så nervös när dom säger att vi ska ha dom lösa. Jag litar nog inte helt 100 på min hund. Och det får jag höra. Jag själv måste börja lita på min hund, för gör jag inte det så känner Wille av de och då blir han osäker. Och därmed kan han rymma. Medans om man har bra hållning och är lite mer bestämt i sig så går de bra. Jag säger nu inte att man kan göra detta utan lite träning. Men det är a och o i ett djurförhållande att man ska lita på dom. Djur är inte dumma! Dom känner av oss människor så lätt så ni anar inte.

 

 

- Man får upp många ljus när man går sådana här kurser. Eller jag får ialla fall upp några ljus för varje gång vi kommer från kursen. Allt är så simpelt när man får se och höra hur hunden tänker och reagerar. Man tror inte att det kan vara så lätt och så simpelt. Men jag säger då de, skaffar man sig hund. Så ska man också gå ialla fall någon sorts kurs. Både för din egen men också för hundens skull.


En kort dag, med en lång natt framför mig!

Ja dagarna blir så korta när man jobbar natt tycker jag. Och nätterna på jobbet känns som en evighet. Hmm.. Nu är jag här ialla fall.

Jag tänkte få ner lite i dokumenten om hundkursen så ja kan lägga in de här på bloggen. Vet att det iaf finns en person som gillar att läsa om oss på kurserna! =) Så de ska ja försöka göra. Om jag får nog med ro att börja skriva. :P

Idag är det alla helgona dagen. - Dagen som är tillägnat våra nära och kära som har gått bort. Vi kommer alltid att älska er och sakna er till tusen. Tänder därför ett ljus här på jobbet medans jag skriver detta. <3

imorn ska vi till min svärmor och fira henne. Hon har fyllt år. Så vi är ett gäng som ska dit och äta lite mat och umgås. Wille ska med och träffa R och S's hundvalp! Hoppas hoppas att dom går ihop och leker bra. :) det vore tråkigt om det inte gick. =)






Sammanfattning från en tid tillbaka...

Nu har det ju varit ett tag sen jag skrev här igen. Vilket jag inte fattar varför jag ska ha det så svårt att uppdatera lite oftare... =/ hmm.. jaja. jag får ta tag i det någon gång. på riktigt! ;)

Så vad händer hos mig och vad har hänt sen sist.?!

Jag har jobbat jobbat och jobbat. Just nu känns det som om jag har många bollar i luften. Men samtidigt är det skoj att ha saker att göra, speciellt om man tycker sakerna är roligt. ! =)
Jag har ju börjat som jag sa lite sist med att åka runt lite och prata lite om heminredningsgrejer och presentartiklar. =) Super mysigt att jobba med! Det tråkiga med det är att det har kommit upp lite saker som jag har lite svårt att förstå. Det gäller skatt osv. :D hehe. Men vi får se. det löser sig !

Sen har jag funderingar på att gå en nagelutbildning efter jul o nyår och allt.! =) Det ska bli spännande! =)
Hoppas att det är något för mig :) Vilket kan ge mig lite mer variation på jobbet. och kanske lite mer kunder! =)

Sen har ju min ena älskling fyllt år! Lille Wille är nu 1 år gammal! Gud vad tiden går fort. Helt sjuk, men de är iofs rätt skönt att han blir lite äldre. Man kan ju prata lite mer med honom så han förstår lite mer vad man menar. Det är skönt. Men man saknar lite när han var så liten och gosig. Nu att sitta still och bli klappad är det farligaste. Det går inte! Så det är skönt och mysigt när vi sover och vaknar till lite på morgonen. Då är wille så mysig, manfår gosa och snosa lite på honom! =)
 


Killen blir bara större och större. Men nu blir han nog inte större i storleken iaf.. =) Men gud vad jag tycker om våran lille kille!







RSS 2.0