VALPKURS 2010 DEL 5

Måndag den 10/5


- Denna måndag skulle vi ha ett pass på stan. Så vi skulle därför samlas vid veterinären. Sedan skulle vi gå gemensamt upp mot stan. Och denna kväll innebar att vi skulle träna lite på övergångs ställen, möte med andra hundar, gå lite i trappor och gå bland folk och lite mer trafik.


- Men innan vi skulle börja gå upp mot stan så fick vi gå runt lite i området med hundarna, för att de skulle få lukta av sig lite innan vi började. Det märks verkligen skillnad när de får göra de. De blir mycket lugnare och kan koncentrera sig mycket mer.


- Efter det så bar det iväg upp mot stan, vi skulle gå som vanligt i samlad trupp. Och under passet som tidigare så får inte hundarna hälsa på varandra inte ens lukta på varandra. Så de gäller och hålla koll på dom. Så fort vi kom till ett övergångsställe så stannade man så hunden lär sig att den inte bara ska springa rakt ut. Vi gick över två och två. När alla har kommit över så går vi vidare. Under tiden som vi går så ska vi alltid träna lite kontakt med hunden. Och med det menas att man ska försöka få hunden att kolla på en, och när den göra de ska man belöna.


- Om hunden har lärt sig att kolla på en lite mer, så ska man självklart inte ge den en godbit varje gång. Utan hunden måste få kämpa lite för att få en godis. Och då räcker det med ett "Braaa". Och det gäller att göra/säga det i rätt tidpunkt, missar man eller att man inte hinner med i rätt tidpunkt så har hunden det mycket svårare och hinna inse att den gör rätt. Så det gäller att vara snabb.


- Jag kan ju säga att man blev väl uttittad när man kom där och gick. Vilket jag kan förstå, inte varje dag det kommer 9 hundar i en grupp och går genom stan. Man kände sig lite som om man vore med ett dagis typ. alla ska gå på rad si och så. Men men det var himla nyttigt för hundarna. Vilket är det som är meningen med den här övningen.!


- Vi kom slutligen fram till övningen med trapporna. Meningen med trapp övningen är att om man någon gång kommer till en trapp med mycket folk om kring sig är det inte så himla kul att springa sick sack mellan alla personer just för att hunden är 3 meter framför. Utan vi skulle nu försöka få hunden att gå bakom oss nerför trappen.


- Vi som har en liten hund vet hur svårt den här övningen är. Vi måste gå sakta nedåt böjd bakåt för att locka på hunden med en godbit. Så vi som hade små hundar fick lite hjälp av Lena.! Och det gick bra, vi som bor i lägenhet kan träna detta dagligen, som jag försöker att göra. Man ser från dag till dag att det går bättre. I vissa fall då lillen är allt för nödig så kan det gå lite sämre. Helt förstårligt.! Tänk dig själv hur svårt det är att hålla sig om man har varit nödig en längre tid. Och då måste göra på ett visst sätt för att du ska komma fram till den plats där du kan uträtta dina behov. Så jag förstår Wille ibland. :D Men för det mesta så brukar vi träna på det.


- När alla har fått testa på den övningen så skulle vi vidare genom stan för att sedan gå till Ekmansdalen, som för övrigt är ett hur mysigt ställe som helst.! Men ialla fall så när vi väl var där så skulle vi ha lite passivitetsträninge med vovvarna. Så vi fick sätta oss ner i gräset och klappa om våra hundar så de blev lugna. Medans Lena pratade om hur det hade gått och vad man ska tänka på. Hon gick även igenom nästa övning som vi skulle göra. Och det var "Möte med andra hundar".


- Vi började med att möta en hund, så vi fick göra denna övning två och två. Vi skulle ha hundarna på våran vänstra sida och gå som vanligt rakt fram och sedan mötas på mitten. Vi fick inte stanna utan det var bara att gå rakt fram. Vissa hundar ville fram och hälsa på den andra hunden som den mötte, medans andra inte brydde sig alls.! Wille klarade denna övning galant, han är så duktig ibland så man blir lite förvånad att han verkligen är så duktig som han är. För han är bara en valp. Vilket man inte ska ha så stora krav på. Men jag tycker att han är duktig. Vi får en hel del beröm också om hur bra han jobbar med mig. Vilket är super kul att höra. Det får mig att bli mer och mer bestämd på att jag ska få mer pli på honom och jobba med honom så han blir ännu duktigare.


- Sen på vi skulle ställa oss på rad, fyra på ena sidan och fyra på en annan rad lite längre bort, för att sedan
mötas på mitten. Denna övning gick också jätte bra, visst Wille kollar på de andra hundarna men kollar lika fort på mig. Så det går super. Man ser ju på vissa andra valpar att de vill bara fram och hälsa på ALLA. Och vissa hussar och mattar blir då lite frustrerade för att de inte får någon större kontakt med sina valpar. Men det är bara att försöka få de att tycka att någon annat är mer spännande. På så sätta får man till slut bort det där att de vill fram och hälsa. För då tycker de inte att det är så spännande längre. Och därför skiter i det.

- Till sist så ska valparna jobba lite med nosen och hjärnan. Så Lena slänger ut lite korv eller köttbulle bitar som hon har med sig. Så får hundarna leta reda på de. Jätte bra träning för deras små huvud. när de letat reda på allt så var det dags för att gå tillbaka till bilarna.


- Vi gav hundarna lite vatten och satte in dom i bilarna. Vi fick säga vad vi tycker ha gått bra. Vi brukar alltid göra det efter varje gång. För att ge oss själva bra och positiv kritik. För man måste se det som har gått bra för att få en själv viljan att fortsätta. Lena frågade även oss om vi ville komma ut till henne nästa gång för att prova på lite "spår" med våra hundar. Vilket vi såklart ville göra. Så vi fick en vägbeskrivning och sa hej då.









Kommentarer
Postat av: mariah

Har du varit där söt? :) Vi ska till alanya, isf har du några tips?

2010-05-21 @ 19:48:18
URL: http://typmariah.blogg.se/
Postat av: mariah

Okej gud vad skoj :) vi ska till park alanya, i en vecka ja :)

2010-05-21 @ 23:21:08
URL: http://typmariah.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0