VALPKURS 2010 DEL 2

Måndag den 19/4.


- Vi plockade ut våra hundar från bilarna och gick runt lite i området intill lokalen med dom. För att de ska få nosa av sig lite. Och såklart hälsa på de andra valparna. Jag kände på en gång när jag släppte ut Wille ur bilen att "Yes denna gång kommer bli mycket bättre" Inte alls lika mycket skällande på alla hundar. Gud så skönt. Lena sa det hon med att hon tyckte att det var lite skillnad denna gång. Men så brukar det vara sa hon, första gången är alltid kaos, och sen blir det bättre och bättre ju mer gånger man är där.!


- Vi började med som vi gjorde förra gången att gå i en samlad grupp. Men denna gång skulle vi inte gå ner till fotbollsplanen. Utan vi skulle träna lite på övergångsställen. Så vi gick upp mot vägen och fick ställa oss två och två med våra valpar för att sedan låta de stå stilla framför övergångsstället - ge en godbit och säga bra - och sedan gå lugnt och stilla över. Men framför allt så skulle vi försöka hålla ögonkontakt hela tiden medans vi går. Vilket inte är allt för lätt med nyfikna valpar. Väldigt bra träning. Som går bättre för varje gång tycker jag. Nu har det bara varit två gånger men visst märker man lite förbättring ialla fall! Och det vill jag lova är guld värd, för man tror inte att det går framåt när de är så små. Man tänker hela tiden " men kom då hund j*vel, gör nu som jag säger" Så vill man att den ska lyda på en gång. Men som Lena sa flera flera gånger till oss att det är ingen dresyr kurs utan en grundkurs. Så jag har fått den där repliken på hjärnan och ska bevara den där. :P


- Vi gick vidare, och sen så stannade hon till lite på gångbanan som vi gick på. Hon sa att vissa hundar drar väldigt mycket. Vilket Wille gör en hel del. Hon lånade Wille och visade hur man kunde träna bort det, vilket var ett smart sätt. Man ska gå som vanligt och drar hunden i väg så kopplets sträckts ut helt så ska man stanna till. Tills slut så vänder sig valpen om och undrar varför de tar stopp och varför matte eller husse inte följer med. Och så fort han/hon vänder sig om och backar tillbaka lite så ska man ge beröm och belöning. På så sätt så kommer hunden ha mer uppsikt över vart du tar vägen om den inte ser dig! Men det var inget man skulle träna på när man går en vanlig promenad när han ska ut ich rastas. Utan man ska ta ett tillfälle där de är lugnt omkring en och då man har tid. Det är då hunden lär sig mest och bäst!


- Vi fortsatte framåt och rundade av vägen mot en liten gräsplätt. Där skulle vi ställa oss ut med kanten. och träna lite passiv träning medans hon berättade vad vi skulle göra. Inkallning stod på tur. Nu med en löplina. Så Var och en fick träna med henne en gång. Så hon kopplade hunden med sin lina och tog bort vårat koppel. Matte/husse skulle gå en bit bort. Till hjälp får vi ha en leksak som hunden gillar. När hon har fått lite lugn i hunden så ska vi kalla på den. När den väl kommer fram till en ska vi leka lite och ge massor av beröm.


- Varför ska vi då leka med hunden när den kommer kanske vissa tänker? Jo för att hundar förstår inte ord i sig. Utan dom kopplar ett ord med ljud, kroppsspråk och sammanhang. Så för att få ett så possitivt sammanhang som möjligt så måste ju hunden tycka om det. Och leka är ju skit kul för de små. Så Lek blir deras belöning när de kommer fram efter att man har kallat på valpen. Efter en liten stunds lek så byter man ut leksaken mot en godbit.


- Denna gång vi gjorde inkallningen så tyckte jag att det gick mycket mycket bättre än första. Så det var roligt. :) Så man märker att det går framåt. Säger som Lena säger till oss. Att när vi får hunden till att göra som vi vill, är det inte hundens förtjänst. Utan våran egen. Det beror på oss hur hunden beter och gör som vi säger.


- När alla har fått prova en gång så fick vi låta hundarna nosa omkring lite på området. Utan att hälsa på varandra. Man märker fort när hundarna börjar tappa tålamodet. Så genom att gå iväg och låta dom få lukta lite hjälper dom att slappna av lite mer. Och få koncentrationen tillbaka. När det gått en liten stund så skulle vi samlas igen. Nu skulle vi få känna lite på hur "spår" går till. Så Lena gick fram till var och en, slängde ut lite småbitar av en krov runt om kring valpen medans vi höll i dom. Sen fick de nosa sig fram till godbitarna som hon hade slängt ut. Alla var super duktiga, dom var så upptagna med att leta efter den där korven så de brydde sig inte om varandra längre.!


- Sen var det en lite vandring tillbaka till lokalen men förbi ett övergångsställe igen för att öva lite mer på det. Sen var det bara att ge hundarna lite vatten och placera dom i bilarna igen. Och för oss var det bara att gå in i salen för lite teori.


- Nu hade hon med sig ett schema som vi gick igenom. Sen fick vi även en liten läxa tills nästa gång. Läxan var att vi skulle fylla i fem olika regler som gäller hemma i familjen. Och även tre olika kommandom som man vill få direkt respons på. Inte lätt, finns massa regler och massa kommandon som man vill lära hunden. Så det får vi försöka klura ut. Sen har vi till uppgift varje gång när vi kommer in. Att vi ska berätta saker som har gått bra under kvällens lektion. För att ge oss själva lite positiv beröm. Det kan man verkligen behöva som valpägare. Det är så mycket som man tycker går snett och blir inte alls som man vill. Och man tycker inte att hunden lyder så mycket som man vill. Så all positiv kritik är guld värd.


- Hon tog upp lite saker som vi hade gjort under kvällen och vad vi ska göra nästa gång. Och lite vad vi ska tänka på.


- Så nästa gång ska vi prova på "sitt" "följa mig" och med det menar hon att hunden ska följa dig med blicken. Du ska inte försöka få hunden att kolla på dig. Utan tvärt om. Och sen "möte" då ska vi möta andra par som kommer med hundar.


- Ska bli väldigt kul och se ifall man märker någon förändring då. :) Kommer med en uppdatering någon gång efter de! Om det är så att ni vill höra mer?! =)


Kommentarer
Postat av: Madde S

Jag tycker att det är jättekul att läsa om valpkurserna!!! :)

2010-04-25 @ 10:54:42
Postat av: Malin

Sv: vad kul, ska läsa igenom dom genast :)

hehe, hoppas allt är bra!

Tack så mycket, kram på dig

2010-04-26 @ 15:29:47
URL: http://chickity.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0